Verse vijgen zijn in Nederland doorgaans verkrijgbaar van eind juli tot en met november. Door hun groeiende populariteit, vooral vanwege de vele feestelijke kerstrecepten, zijn ze in december vaak ook goed te vinden.
Dankzij hun zoete, volle smaak zijn vijgen perfect om te verwerken in dranken. Zelf vijgensiroop maken is eenvoudig, snel én geeft je cocktails een unieke, smaakvolle twist. Bovendien kun je de siroop veelzijdig gebruiken, bijvoorbeeld in mocktails of zelfs in desserts.
Recept voor vijgensiroop
Wat heb je nodig:
3 verse vijgen
500 gram suiker
250 ml water
50 ml wodka (optioneel, voor een langere houdbaarheid)
Bereidingswijze:
Maak de vijgen schoon en snijd ze in grove stukken.
Doe de suiker en het water in een pan en voeg de stukjes vijg toe.
Verwarm het mengsel op middelhoog vuur, maar zorg ervoor dat het niet aan de kook raakt. Dan gaat de suiker namelijk karameliseren wat de smaak van de siroop verandert. Blijf regelmatig roeren totdat de suiker volledig is opgelost.
Laat de siroop afkoelen en filter deze vervolgens met een koffiefilter of fijne zeef om een gladde, heldere siroop te krijgen.
Voeg tot slot 50 ml wodka toe om de houdbaarheid te verlengen. Bewaar de siroop in een afgesloten fles in de koelkast. Zo blijft hij tot drie maanden goed. Voeg je geen wodka toe? Dan kun je het ongeveer een maand gekoeld bewaren.
Geniet ervan!
Comments