Speculaassiroop is dé smaakmaker voor de wintermaanden! Je cocktail krijgt meteen een heerlijke kruidige twist, maar deze siroop is ook fantastisch in thee, koffie of yoghurt.
Ik heb meerdere recepten geprobeerd, ook met kant-en-klare speculaaskruiden, maar het recept van Tess Posthumus uit haar boek De Cocktailbijbel is echt het allerbeste. Dit boek is een must-have voor elke cocktailliefhebber! Je hebt er misschien wat extra kruiden voor nodig, maar de smaak maakt dat meer dan goed.
In De Cocktailbijbel gebruikt Tess Arabische gom, een natuurlijk verdikkingsmiddel dat zorgt voor een fluweelzachte structuur en extra body in je drankje. Hieronder vind je zowel de standaardversie als de Speculaas Gum Siroop. Vooral voor de iconische Flying Dutchmen cocktail is die laatste een echte aanrader!
Recept: Speculaassiroop
1 kg suiker
500 ml water
25 g kaneelstokjes
10 g kruidnagel (heel)
5 g gehakte nootmuskaat
5 g witte peper (heel)
5 g groene kardemom (geplet)
5 g verse gember (geschild en gesneden)
Rooster de kruiden in een pan op zacht vuur.
Voeg water en suiker toe en verwarm op middelhoog vuur tot de suiker volledig is opgelost. Laat het niet koken.
Laat de siroop volledig afkoelen, zeef de kruiden eruit en bewaar in een schone glazen fles.
Houdbaarheid: Tot 3 maanden in de koelkast.
Speculaas Gum Siroop (Uit De Cocktailbijbel van Tess Posthumus)
Gebruik exact dezelfde ingrediënten als hierboven, maar voeg 35 g Arabische gom toe. Dit zorgt voor extra viscositeit en een zijdezachte textuur.
Bereiding Deel 1:
Mix 200 g suiker met 35 g Arabische gom.
Los dit op in 350 ml water op middelhoog vuur (niet laten koken).
Zeef en zet apart (dit is je gum-siroopmix).
Bereiding Deel 2:
Rooster de specerijen zachtjes in een pan.
Voeg 150 ml water en 350 g suiker toe, verwarm op middelhoog vuur en laat de suiker oplossen.
Dit is je spiced-siroopmix.
Bereiding Deel 3:
Combineer de gum-siroopmix met de spiced-siroopmix in een pan.
Verhit opnieuw en voeg de laatste 450 g suiker toe. Laat volledig oplossen.
Laat de siroop afkoelen, zeef de kruiden en bewaar in een schone, afgesloten fles in de koelkast.
Gebruik deze speculaas gum siroop in wintercocktails, zoals de Flying Dutchmen of een Old Fashioned, of voeg een scheutje toe aan je koffie voor een heerlijke seizoenssmaak!
コメント