Speculaassiroop is echt de siroop voor de wintermaanden! Ik hoef uiteraard niet te uit leggen waarom. Heerlijk om je cocktail een winterse twist te geven, maar ook erg lekker in de thee, koffie of yoghurt.
Ik heb meerdere recepten geprobeerd, ook met kant-en-klare zakjes speculaaskruiden. Maar dit recept van Tess Posthumus uit haar boek de cocktailbijbel (een boek dat je MOET hebben) is echt de allerbeste. Je hebt er wat kruiden voor nodig, maar dan heb je ook wat! Meerdere heb je misschien net als ik zelf al in huis.
In haar boek maakt zij de versie met arabisch gom. Arabische gom is een soort verdikkingsmiddel en zorgt voor meer viscositeit. Je drankje krijgt er echt een andere structuur van. Deze versie zal ik ook nog plaatsen, vooral omdat je er een fantastiche cocktail meemaakt "Flying Dutchmen" en ja deze ga ik uiteraard ook nog plaatsen!
Speculaassiroop
1 kg suiker
500 ml water
25 gram hele kaneelstokjes
10 gram hele kruidnagel
5 gram gehakte nootmuskaat
5 gram hele witte peper
5 gram hele, geplette groene kardemom
5 gram verse, geschilde en gesneden gember
Rooster de kruiden in een pan op zacht vuur. Voeg het water en de suiker toe en verwarm op middelhoog vuur tot de suiker volledig is opgelost. Laat de siroop volledig afkoelen. Filter de kruiden eruit en bewaar de siroop in een schone glazen fles voor maximaal 3 maanden.
Comments