top of page

New York Sour – Een Klassieke Cocktail met Whiskey en Rode Wijn

claudineraciti

Ik heb mij voorgenomen om meer te genieten van de goede klassiekers. Er zijn zoveel geweldige en eenvoudige recepten die al decennia meegaan en absoluut de moeite waard zijn.

Hoewel ik graag experimenteer met nieuwe drankjes, wil ik ook meer aandacht besteden aan deze golden oldies. Ze zijn immers niet voor niets zo lang geliefd!


De Discussie: Met of Zonder Eiwit?

De New York Sour is een van die iconische cocktails. Er is veel discussie over of deze nou met of zonder eiwit geserveerd moet worden. Het ziet er prachtig uit met eiwit, omdat je dan drie mooie lagen krijgt. Toch lijkt het erop dat het originele recept zonder eiwit was. Persoonlijk vind ik dat beter passen bij de combinatie met rode wijn. Maar smaken verschillen, dus probeer het vooral zelf uit!


Wat is een New York Sour?

De New York Sour is eigenlijk een Whiskey Sour met een laagje rode wijn (float). Het originele sour recept bestaat uit drie basiscomponenten:

  • Een distillaat (zoals whiskey, gin of amaretto)

  • Suiker

  • Citrus


Veel klassieke cocktails vallen onder deze categorie, zoals de Gin Sour, Amaretto Sour, Margarita en Daiquiri.


Oorsprong van de New York Sour

De geschiedenis van de New York Sour gaat terug tot circa 1880 en heeft zijn oorsprong in Chicago. Toen stond hij nog bekend als de Continental Sour of Southern Whiskey Sour. Rond 1920 werd het drankje vermoedelijk door een bartender in Manhattan opgepikt en kreeg het zijn huidige naam.

Deze cocktail wordt traditioneel zowel met Bourbon als met Rye Whiskey gemaakt. Ben je een liefhebber van iets zoetere smaken? Ga dan voor Bourbon.


Ingrediënten voor de New York Sour

  • 60 ml Bourbon of Rye Whiskey

  • 30 ml vers citroensap

  • 30 ml rijke suikersiroop

  • 10 ml rode wijn


Bereidingswijze

  1. Shake alle ingrediënten (behalve de rode wijn) goed met voldoende ijs.

  2. Schenk het mengsel uit in een rocksglas over verse ijsblokjes.

  3. Schenk voorzichtig de rode wijn over het drankje. Dit kan met de bolle kant van een barlepel, maar als je het rustig doet, blijft het ook zonder goed drijven.

  4. Garnering: Voeg een Maraschino-kers toe (bijvoorbeeld van Luxardo).


Geniet van deze Tijdloze Cocktail

De combinatie van whiskey en rode wijn geeft deze cocktail een verrassend diepe en elegante smaak. Ik hou van een goede rode wijn, dus mijn float is vaak iets groter dan zou moeten – maar hé, ik moet hem zelf opdrinken! 😉


Cheers! Salute! Proost!

New York Sour cocktail met whiskey en rode wijn, geserveerd in een rocksglas met ijs en gegarneerd met een Maraschino-kers.
New York Sour

Comments


©2024 door Claudine_drinks.

bottom of page