top of page

Cosmopolitan Cocktail Recept – De Perfecte Cosmo Maken

claudineraciti

De Cosmopolitan cocktail, vaak de "Cosmo" genoemd, is een ware klassieker. Wereldwijd werd hij populair dankzij Sex and the City, waarin Carrie Bradshaw en haar vriendinnen er graag eentje bestelden. Maar voordat de Cosmo een mode-icoon werd, was hij vooral geliefd in het uitgaansleven van Manhattan en Miami. De cocktail zoals we die nu kennen, werd in 1988 gecreëerd door bartender Toby Cecchini in The Odeon in New York.


De Geschiedenis en Variaties van de Cosmopolitan

Het originele recept van Cecchini bevat citroenwodka, Cointreau, vers limoensap en cranberrysap, waarbij Absolut Citron zijn voorkeur had. Door de jaren heen hebben verschillende bartenders het recept aangepast. Zo gebruikte Dale DeGroff iets minder limoensap en voegde hij een flamed sinaasappelzest toe als garnering, wat een subtiele gekaramelliseerde citrusgeur aan de cocktail geeft. De Nederlandse bartender Tess Posthumus volgt grotendeels DeGroffs recept, maar kiest voor nét iets meer limoensap om de frisheid te versterken. Difford’s Guide wijkt het meest af van de originele Cosmopolitan door naast triple sec en wodka ook sinaasappelbitters toe te voegen voor extra diepte.


Hoewel de Cosmopolitan wereldwijd geliefd is, vond ik hem persoonlijk altijd iets te zuur. Toch ontdekte ik dat de versie van Tess Posthumus mij het meest aansprak, vooral wanneer ik een klein beetje suikersiroop toevoeg om de balans te verbeteren. Dat hoort dus niet volgens het origineel, maar persoonlijk vind ik hem dan lekkerder.


Mijn Perfecte Cosmopolitan Recept

  • 45 ml Citroenwodka

  • 30 ml Cranberrysap

  • 15 ml Cointreau

  • 15 ml Limoensap

  • (Optioneel: 1 barlepel suikersiroop )


Zo Maak Je de Cosmopolitan

Vul een cocktailshaker met ijsblokjes en voeg alle ingrediënten toe. Shake krachtig en strain de cocktail in een gekoeld martini- of coupeglas. Voor de finishing touch gebruik je een flamed sinaasappelzest: houd een stukje sinaasappelschil boven het glas, warm het kort op met een lucifer of aansteker en knijp de oliën uit boven de vlam. Dit zorgt voor een heerlijke, subtiel gekaramelliseerde geur. De zest zelf moet je niet in de cocktail doen, omdat hij bitter wordt door de hitte.


Meer Klassieke Cocktails Proberen?

Als je de Cosmopolitan lekker vindt, probeer dan ook eens een Margarita of een Daiquiri. Deze cocktails hebben een vergelijkbare fris-zure balans, maar heel eerlijk: ik vind ze een stuk lekkerder!

Of je nu het originele recept volgt of een eigen twist geeft aan de Cosmopolitan cocktail, het blijft een klassieker. Welke versie is jouw favoriet?


Cheers! Proost! Salute!

Een stijlvolle Cosmopolitan cocktail in een elegant martini-glas, met een delicate roze kleur en gegarneerd met een flamed sinaasappelzest, tegen een sfeervolle achtergrond
Cosmopolitan



Comments


bottom of page