top of page

Amaretto Sour Cocktail Recept – Twee heerlijke versies

claudineraciti

Ben je op zoek naar het perfecte recept voor een Amaretto Sour cocktail? Dit klassieke drankje is geliefd bij velen en bovendien heel gemakkelijk thuis te maken! De combinatie van het zoete Amaretto, het frisse citroensap en een vleugje bitters zorgt voor een prima balans tussen zoet en zuur. Het resultaat? Een romige, lichtzoete cocktail die doet denken aan een vloeibaar dessert.

Zelfs ik had dit populaire drankje lange tijd niet geprobeerd. Waarom? Omdat ik dacht dat het te zoet zou zijn. Maar dankzij Marcella van Borrels & Bites, die me overtuigde om het een kans te geven, waagde ik toch de sprong. En ze had gelijk: de Amaretto Sour bleek verrassend lekker! Het frisse zuurtje van het citroensap en het zachte schuim maken deze cocktail tot een perfecte dessert cocktail. Want ja, zoet is het wel.


Ingrediënten voor het klassieke Amaretto Sour recept

  • 60 ml Amaretto

  • 30 ml vers citroensap

  • 5 ml suikersiroop

  • 1 scheutje Angostura bitters

  • Eiwit of aquafaba (voor een romig schuim)


Maar heel eerlijk: hoewel dit een goed dessertdrankje is, vond ik het nog steeds iets te zoet voor mijn smaak. Gelukkig ontdekte ik de versie van bartender Jeffrey Morgenthaler. Hij voegt een beetje bourbon toe, wat zorgt voor extra diepgang en meer balans. Deze versie heeft mijn persoonlijke voorkeur!


Ingrediënten voor Amaretto Sour met bourbon (Jeffrey Morgenthaler’s recept)

  • 45 ml Amaretto

  • 20 ml bourbon

  • 30 ml vers citroensap

  • 5 ml suikersiroop

  • 1 scheutje Angostura bitters

  • Eiwit of aquafaba (voor een romig schuim)


Hoe maak je een Amaretto Sour?

  1. Voeg alle ingrediënten toe aan een shaker zonder ijs. Dit noemen we een 'dry shake'. Het zorgt ervoor dat je een mooi, stevig schuim krijgt.

  2. Voeg vervolgens ijsblokjes toe en shake opnieuw, kort maar krachtig.

  3. Schenk de cocktail uit over verse ijsblokjes in een rocksglass.

  4. Garneer met een sinaasappelschil. Snijd een mooie schil van een schone sinaasappel (een kaasschaaf werkt prima) en knijp deze lichtjes uit boven de cocktail. Zo komen de citrusoliën vrij en versterk je het aroma.


Tip voor een extra frisse geur

Bij cocktails met eiwit kan de geur soms wat onaangenaam zijn. Door een sinaasappelschil uit te knijpen boven de cocktail, maskeer je de eiwitgeur en voeg je een heerlijke citrusgeur toe. Dit zorgt voor een extra frisse ervaring wanneer je de cocktail drinkt.


Geniet van je Amaretto Sour!

Of je nu een doorgewinterde cocktailfan bent of net begint met het maken van cocktails, dit Amaretto Sour recept is het proberen waard. En probeer vooral beide versies uit: de klassieke variant én de bourbon-versie. Benieuwd welke jou het meeste bevalt!


Cheers! Salute! Proost!


Geniet van de perfecte Amaretto Sour: een romige cocktail met Amaretto, citroensap en bitters, afgewerkt met een sinaasappelschi
Amaretto Sour



Comments


bottom of page