IJs
IJS
Soms hoor ik mensen zeggen “niet te veel ijs hoor in mijn drankje” want te veel ijs is voor watjes… Dan denk ik bij mezelf, volgens mij snappen ze de rol van het ijs niet helemaal in een cocktail. Minder ijs betekent overigens ook niet meer alcohol... IJs is één van de belangrijkste ingrediënten in een cocktail. En als je bang bent voor verwatering, dan is dat waarschijnlijk omdat je zelf niet helemaal weet hoe je een cocktail juist verwatert en waarom dat nodig is. Vertrouw dus altijd maar op jouw (home)bartender, die weet als het goed is wat zij/hij doet en zal er voor zorgen dat alleen de verwatering optreedt die echt nodig is om het drankje naar het juiste niveau te tillen. Als het eenmaal in het glas zit, dan ligt de verantwoordelijkheid bij jou :-) Als je een uur over je drankje doet op een warm zonnig terras, ja… dan is hij na een tijdje echt wel verwaterd!
Bij “ Technieken” kun je het nodige lezen over ijs bij het stirren en shaken. IJs wordt niet alleen gebruikt om je drankje snel te koelen, maar ook zeker om verwatering te krijgen. Waarom? Dit water zorgt ervoor dat de verschillende ingrediënten in je drankje beter met elkaar mengen. Ook haalt het de scherpte uit de alcohol en heeft het ook een positieve invloed op de aroma’s in je drankje. Door de verwatering vermindert de scherpte van de alcohol en komen de geuren beter tot hun recht in jouw neus wanneer je het drankje naar je mond brengt.
De nodige verwatering is dus echt nodig. Meestal ligt de verwatering rond de 25%. Maar dit is natuurlijk ook sterk afhankelijk van het ijs dat je gebruikt en hoe lang je shaket of stirt. Het is van belang dat je goed droog en vers ijs gebruikt en het liefst niet te kleine ijsblokjes. Die smelten natuurlijk sneller dan iets grotere.
Meestal zie je in een bar dat ze mooie vierkantje heldere ijsblokjes gebruiken. Daar hebben ze goede en mooie ijsmachines voor om deze te creëren. Om deze voor je thuisbar aan te schaffen is een behoorlijke investering. Daar zou ik persoonlijk niet aan beginnen, tenzij je geld teveel hebt.
Je kunt ook zakken ijs kopen in de supermarkt. Maar eerlijk… de kwaliteit is niet geweldig. Ze zijn vaak al redelijk kapot en dus niet allemaal van hetzelfde formaat. Ik vind het persoonlijk te snel smelten.
Zelf maak ik meerdere keren per week ijsblokjes. Als je een paar goede ijsblokjesvormen koopt en deze een paar keer per week vult en de ijsblokjes in een grote plasticzak in je vriezer bewaart, dan heb je veel beter kwaliteit ijs voor het maken van jouw cocktails. Blokjes van 2,5/3 cm werken heel goed. Kleiner is af te raden.
Je hebt bij het maken van cocktails veel ijs nodig. Je moet namelijk echt elke keer, voor elk drankje, vers ijs gebruiken. Na het stirren of shaken gooi je het overgebleven ijs weg. Dit kun je niet gebruiken in het drankje. Dan zou je cocktail echt te snel verwateren. Gooi dit ijs dus weg en indien je cocktail vraagt om ijsblokjes in het glas, dan doe je dit met verse, droge ijsblokjes. Vul het glas echt volledig met ijs. Doe je er te weinig ijs in, dan zal je drankje ook sneller verwateren dan je lief is. Zonde!
Maak regelmatig vers ijs. IJsblokjes gebruiken die al maanden in de vriezer liggen is niet een heel goed idee. IJs neemt namelijk geuren en smaken op van andere producten die in je vriezer liggen. Dus hoe verser je ijs is, hoe beter.
Om verwatering tegen te gaan is het ook van belang dat je glas goed gekoeld is. In een warm glas, smelt het ijs natuurlijk eerder en in een warm coupe glas zonder ijs, wordt je drankje natuurlijk warmer. Heb je ruimte in je vriezer? Leg je glazen en je mixing glas voordat je aan de slag gaat in de vriezer. Heb je deze ruimte niet? Dan kun je het glas ook koelen door er ijs in te leggen. Je hebt dan dus wel nog meer ijs nodig. Hier kun je prima het ijs uit de supermarkt voor gebruiken. Dit ijs gooi je na het koelen van het glas weg.
Naast de ijsblokjes, wordt er ook ander soort ijs gebruikt in cocktails. Crushed ijs bijvoorbeeld. Ook dit kun je in zakken bij de supermarkt kopen, maar dit is vaak een grote klomp die je vervolgens alsnog uit elkaar moet zien te krijgen. Je kunt crushed ijs heel goed zelf thuis maken. Doe ijsblokjes in een schone katoenen theedoek en mep erg lekker op los met een steelpannetje, houten hamer of deegroller. Je kunt ook voor weinig een zogenaamde Lewis bag kopen. Deze gebruik ik zelf ook graag. Deze katoenen zak absorbeert goed het extra vocht en het eindresultaat is mooi droog ijs. Je hebt het echt in een paar seconden klaar en je kunt er lekker je agressie in kwijt. Ideaal toch ;-) Vaak kun je een Lewis bag bestellen inclusief houten hamer. Voor minder dan 20 euro heb je beiden. Zeker een goede aanvulling voor je homebar. Je hebt ook apparaten om ijs te crushen. Zowel met de hand als elektrisch. Ik heb beiden geprobeerd en ben van beiden geen groot fan. Van de twee is de handmatige mij wel het best bevallen. De elektrische kan echt weinig ijs per keer aan en het duurt dus echt te lang met als gevolg dat het ijs dus behoorlijk nat is wanneer je het wilt gebruiken. Tenzij je een duur groter apparaat koopt. Maar dan besteed ik dat geld liever uit aan een paar goede flessen drank en ga ik aan de slag met mijn Lewis bag.
In veel blenders kun je ook crushed ijs maken. Ook dit vind ik niet ideaal. Deze malen het ijs vaak te fijn, waardoor je meer sneeuw ijs krijgt dan crushed ijs. Dat smelt als je er naar kijkt.
Voor cocktails in een old-fashioned glas is vaak een groot blok ijs een goede optie of een ronde bol ijs. Je kunt hier vele vormen voor vinden zodat je thuis zelf gemakkelijk grotere blokken ijs kunt maken.
Wil je van je cocktail een echte eye catcher maken? Dan is het echt een aanrader om helder ijs te maken. Maar ijs is toch al helder? Nou nee, niet echt. IJsblokjes hebben altijd een stuk wit in zich. Dat is het zuurstof dat in het water zit. Dit krijg je er niet zomaar uit. Je leest veel tips over speciaal gedistilleerd water, water eerst koken etc. etc. Geloof me, dat helpt echt niet. Je blijft de witte met zuurstof gevulde stukken houden in je ijs. Er zijn wel verschillende vormen op de markt voor het maken van helder ijs. Deze zijn iets duurder, maar ik moet zeggen dat ze goed werken. Truecubes, Eparé Clear Ice system of Ice Forward Box. Deze leveren een mooi resultaat van grote ijsblokken. Zelf laat ik ze even op temperatuur komen zodat ze makkelijk in stukken te snijden/hakken zijn en maak ik van het grote blok ook kleinere ijsblokjes. Die bewaar ik vervolgens in een aparte zak in de vriezer. Dan heb je een voorraadje mooi helder ijs. Ook kun je aan de slag gaan met een geïsoleerde koeler. Dit vraagt wat meer tijd en werk en daar heb ik zelf nog niet de tijd voorgenomen. Maar op YouTube vind je hier veel filmpjes over hoe je dit kunt doen.
Dan hebben we nog pebbled ijs. Hele kleine ijsblokjes die vaak in plaats van crushed ijs wordt gebruikt. Het ziet er altijd erg mooi uit vind ik. Maar hier hebben de meeste bars mooie apparaten voor die een prijskaartje hebben. Zelf gebruik ik mini-ijsblokjes daarvoor in de plaats. Je kunt siliconen ijsvormen kopen voor mini-ijsblokjes. Staat erg leuk in het glas en is met deze vormen zeer gemakkelijk zelf te maken. Ook hier leg ik altijd een voorraadje van aan. Ja ik heb inmiddels drie vriezers thuis… En in een daarvan zit alleen maar ijs…
Moraal van dit lange verhaal, onderschat de rol van ijs niet en besteed er de nodige aandacht aan! De kwaliteit van jouw cocktail zal er alleen maar op vooruit gaan. Zoals de King of Cocktail, Dale DeGroff, zei "ice is the soul of the cocktail".